10 Soruda Omega 3 Takviyeleri

10 Soruda Omega 3 Takviyeleri

Sağlıklı bir yaşam üzerinde Omega 3 esansiyel yağ asitlerinin olumlu etkileri bulunmaktadır. Günlük diyetimizde yeterli ve dengeli bir şekilde Omega 3 içeren kaynaklara yer vermediğimizde, Omega 3 esansiyel yağ asitlerini içeren gıda takviyelerini kullanıyoruz. Peki Omega 3 gıda takviyelerini seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?  Sizler için 10 soruda Omega 3 takviyeleri başlığı altında bu konu hakkında en çok sorulan soruları derledik:


1. OMEGA 3 NEDİR? 

İlk sorumuz Omega 3 nedir? Omega 3 adı verilen maddeler doymamış yağ asitleri olarak adlandırılan yapıtaşlarıdır. Balık başta olmak üzere bazı besin maddelerinde bolca bulunurlar. Bunlar aynı zamanda esansiyel besin maddeleri sınıfındadırlar. Yani insan vücudunda üretilmedikleri, buna karşın fiziksel ve zihinsel gelişim için varlıkları elzem olduğu için dışarıdan besin yolu ile alınmaları şarttır.

 

2. OMEGA 3 TAKVİYELERİNİ NE ZAMAN KULLANMALIYIM?

Omega 3 takviyelerini ne zaman kullanmalıyım? Omega 3 takviyelerini günün herhangi bir saatinde aç veya tok karnına kullanabilirsiniz. Bilimsel çalışmalarda günlük alınması önerilen miktardan bahsedilmektedir. Ne zaman kullanılırsa daha yüksek etkinlik sağlanabileceği hakkında bilimsel veri bulunmamaktadır.

 

3. OMEGA 3 OLMAZ İSE NE OLUR?

Odaklanma, konsantrasyon sorunu, öğrenme kabiliyetinde azalma genç yaşlarda dahil olmak üzere herkeste görülebilecek problemler arasındadır. Omega 3 olmaz ise ne olur? Depresyon, unutkanlık, demans, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski artar.

 

4. OMEGA 3 DESTEĞİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Omega 3 desteği alırken nelere dikkat etmek gerekir? Kısaca bahsedelim;

 

 

 5. BALIK YAĞI İLE OMEGA 3 ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Balık yağı ile Omega 3 arasındaki fark nedir sorusu sıkça sorulan bir sorudur. Besinlerde bulunan karbonhidrat ve proteinlerin yanı sıra önemli bir kimyasal grup olan yağ asitleri arasında Omega 3 yağ asitleri önemli bir yere sahiptir. 

Omega 3 yağ asitleri genellikle balıktan elde edilmektedir, ancak her balık aynı miktarda Omega 3 yağ asidi içermemektedir. Tuzlu su balıkları tatlı su balıklarına göre daha yüksek oranda Omega 3 yağ asidi içermektedir. Soğuk ve derin deniz balıklarından elde edilen balık yağlarının ise yüksek miktarda Omega 3 yağ asitleri ( EPA ve DHA ) içerdiği bilinmektedir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda; balıktan elde edilen balık yağlarının dışında krill yağı ve havyar yağının da omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu gösterilmektedir.

 

6. HANGİ OMEGA 3 DAHA FAYDALIDIR?

Hangi Omega 3 daha faydalıdır? Aslında Omega 3 kaynaklarının hepsi vücut için faydalıdır. Ancak balığın yumurtasından (havyarından) elde edilen Omega 3’ün, biyofaydalanma oranının yüksek olması sebebiyle bilinen en iyi Omega 3 kaynağı olarak gösterilmektedir.

 

7. OMEGA 3 VE OMEGA 6 DENGESİ NEDİR?

Hem Omega 3 hem de Omega 6 yağ asitleri insan sağlığı açısından önem taşır.  Ancak dikkat edilmesi gereken konu bu yağ asitlerinin belirli bir oranda alınması ve aralarında Omega 3 ve Omega 6 dengesi sağlanmasıdır. Endüstriyel gelişimle paralel son 100-150 yıldır sosyoekonomik değişikliklerin bir sonucu olarak beslenme rejimindeki değişiklikler yağ asit tüketiminde de değişime neden olmuş ve Omega 6 yağ asitleri tüketimi artarken Omega 3 yağ asitleri tüketimi azalmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü, Omega 6 ve Omega 3 oranının 5:1 – 10:1 arasında tutulmasını önermektedir. İdeal oranların sağlanmasının batı tarzı beslenmede çok zor olduğu düşünüldüğünde Omega 3 yağ asitlerinin diyete eklenmesi benimsenmektedir.

 

8. GEBELER OMEGA 3 TAKVİYESİ KULLANABİLİR Mİ? 

Omega 3, anne karnındaki bebeğin, zihinsel ve bedensel gelişimine destek olur. Sağlıklı bir gebelik ve emzirme dönemi geçirmeye yardımcı olur. Anne sütünün kalitesini artırır. Hamilelik ve emzirme döneminde hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Yani hekim kontrolünde gebeler Omega 3 takviyesi kullanabilir mi? Evet kullanabilirler.

 

9. OMEGA 3 TAKVİYELERİ KİLO ALDIRIR MI, İŞTAH AÇAR MI?

Omega 3’ün kilo aldırdığına dair bir veri bulunmamaktadır. Aksine kilo kontrolünü desteklediğini gösteren çalışmalar vardır. Tüm dünyada yaygın olarak diyetisyenler Omega 3’ü besin takviyesi olarak önerirler. Omega 3 takviyeleri kilo aldırır mı, iştah açar mı sorusunu da böylece yanıtlamış oluyoruz

 

10. OMEGA 3 TAKVİYELERİ YAZIN KULLANILIR MI?

Omega 3 yağ asitleri vücudumuzda sentezlenmediği için bu asitlere sürekli olarak ihtiyaç duymaktayız. Bu şekilde olması Omega 3 takviyeleri yazın kullanılır mı sorusu ile ilgili ipucu da vermekte aslında. A ve D vitaminlerini içermeyen Omega 3 takviyeleri kış aylarında olduğu gibi yazın da kullanılabilir.

*Bu sitedeki bilgiler hekim ve eczacıya danışmanın yerine geçmez.
*OmegaRoyal, ilaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz.
*OmegaRoyal, sadece eczanelerde satılmaktadır.