BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Bağışıklık yani immünite başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere hastalığa karşı direnci tanımlamaktadır. Bağışıklık sistemi ise enfeksiyonlara karşı direnci sağlayan molekül-hücre ve dokular topluluğudur.  İnsan vücudu, bakterilere, virüslere ve diğer yabancı maddelere karşı pek çok farklı mekanizma ile koruma sağlar. 

Bağışıklık sistemi vücudumuzu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan ve hastalıklar ile savaşan bir koruma kalkanı olarak nitelendirilebilir. 

Bağışıklık sistemimizin zayıflamasında; stres, dengesiz beslenme, vitamin ve mineral açısından zengin beslenmeme, aşırı kilo, soğuk hava, yorgunluk, güneş ışığından yeterince faydalanamama, uykusuzluk gibi faktörler etkili olmaktadır.  

Bağışıklık sistemimiz zayıfladığında halsizlik, kilo kaybı, sık sık hastalanma ve kronik enfeksiyonlar görülebilir. Kendinizi bitkin hissedebilirsiniz. 

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için uyku, stres yönetimi ve günlük yaşam aktivitelerine dikkat edilmeli , sigara & alkolden uzak durulmalı,  günlük su tüketimi yeterli olmalı ve özellikle beslenmeye özen gösterilmelidir.  Günlük diyetlerimizde bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeye dikkat etmeliyiz. 

Özellikle COVID-19 virüsünün pandemi olarak görüldüğü şu günlerde uzmanlar günlük beslenmemize gereken özeni göstermemizi belirtiyor. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinler nelerdir?


Yeterli protein alımına özen gösterilmelidir.

Hayvansal proteinler:  kırmızı et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri

Bitkisel proteinler     :  kurubaklagiller (bezelye, fasulye,nohut gibi),yağlı tohumlar (badem,kabak 

                                              çekirdeği gibi), tahıllar ( mısır, buğday, yulaf gibi)


Antioksidan açısından zengin besinler günlük diyete eklenmelidir.

A, C  ve E Vitaminleri, Selenyum ve Çinko mineralleri antioksidan besin öğeleri olarak kabul edilmektedir.  Bu vitamin ve mineralleri almak için havuç, ıspanak, portakal, mandalina,limon, brokoli, kuruyemişler, mantar, sarımsak ve kurubaklagilleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketebilirsiniz.  


Omega 3 yağları açısından zengin yiyecekler tercih edilmelidir.

Özellikle balık, ceviz, keten tohumu, semizotu gibi Omega 3 yağ asitleri açısından zengin besinler tercih edilmelidir.   Yağ seçiminde zeytinyağına ağırlık verilmeli, Omega 6 açısından zengin olan ayçiçek yağı, mısır yağı gibi bitkisel yağların daha az kullanılması önerilmektedir.


D vitamini 

Bağışık sistemini güçlendirmek için yeterli D vitamini alımı da uzmanlar tarafından önerilmektedir. D vitamini ihtiyacı yaşa ve kişiye göre değişiklik gösterir. Süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, yağ bakımından zengin olan balık çeşitleri D vitamini açısından zengindir.


*Bu sitedeki bilgiler hekim ve eczacıya danışmanın yerine geçmez.
*OmegaRoyal, ilaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz.
*OmegaRoyal, sadece eczanelerde satılmaktadır.