OMEGA 3’ÜN FAYDALARI NELERDİR?

OMEGA 3’ÜN FAYDALARI NELERDİR?

Çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan Omega 3,  esansiyel yağ asidir. Esansiyel yağ asitleri vücut tarafından üretilemediği için besinler aracılığı ile alınması gerekir ve vücut için önemli görevleri bulunur.

Bilim adamları, Omega 3 esansiyel yağ asitlerinin önemi ilk defa Grönland’da Eskimolar üzerine yapılan araştırmalarda fark etmişlerdir.  Eskimoların geleneksel gıdaları yüksek oranda yağ içermektedir. Ancak kalp hastalığı, romatizmal hastalıklar ve endüstriyel ülkelerde yaygın olarak görülen pek çok hastalığa karşı dirençli oldukları gözlemlenmiştir. Bunun nedeninin ise Eskimoların doymuş yağ asitlerini içeren bitkisel yağlar ile karasal memelilerin yağlarını kullanmaları yerine, doymamış yağları içeren balık etleri ve deniz memelilerinin yağlarını tüketmeleri olduğu ileri sürülmüştür.

Omega 3 yağ asitlerinin kaynağını alfa-linolenik asit ( ALA) oluşturmaktadır. ALA; aktif metobolitleri olan  Eikosapentaenoik asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik asit (DHA)’e dönüşür. ALA ; kanola yağı, keten tohumu yağı, soya fasülyesi yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve kuru baklagillerde bulunur.  EPA ve DHA ise balıklarda bulunan iki büyük yağ asidi grubudur. Derin deniz balıkları, bazı algler ve balık yumurtası (havyar) EPA ve DHA açısından zengindir. Bitkisel kaynaklı Omega 3’lerden bedenimiz direkt olarak yararlanamıyor. ALA’nın bedenimizde EPA ve DHA’ya dönüşmesi gerekmektedir. Dönüşüm oranı ise oldukça düşüktür. Bu yüzden hayvansal kaynaklı Omega 3’lere öncelik verilmesi önerilmektedir. Balık, en zengin Omega 3 yağ asidi kaynağıdır.

Omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığı üzerine olan etkilerinin incelendiği çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır.  Araştırmalar, Omega 3 asitlerinin kalp-damar hastalıklarından depresyona, şeker hastalığından yüksek kolestrole, romatizmal hastalıklardan bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar pek çok hastalıktan korunmada önemli etkisi olduğunu göstermektedir.

Omega 3 yağ asitlerinin insan vücudunda düşük seviyelerde bulunmasının çeşitli hastalıklara yakalanma riskini arttırabileceği, Omega 3 yağ asitlerinin Alzheimer, Multipl Skleroz ve kanser gibi önemli hastalıkların tıbbi tedavi etkisini artırdığı ve koruyucu etkisi olduğu ileri sürülmektedir.

Araştırmalarda, kronik hastalıklarda deniz ürünlerindeki Omega 3 yağ asitlerinin bedensel ve ruhsal olarak da iyileşme sağladığı bildirilmektedir.

Omega 3 yağ asitlerinden dokosaheksaenoik asit (DHA) beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur, eikosapentaenoik asit (EPA ) ise kalp damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Sağlıklı bir yaşam sürmek için önemli pozitif etkileri olan Omega 3 yağ asitlerine olan ihtiyaç anne karnında başlayarak tüm yaşam boyunca devam eder.  Omega 3 açısından yeterli ve dengeli beslenemeyenler,  takviye edici gıdalar aracılığı ile günlük Omega 3 ihtiyacını karşılayabilir.

*Bu sitedeki bilgiler hekim ve eczacıya danışmanın yerine geçmez.
*OmegaRoyal, ilaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz.
*OmegaRoyal, sadece eczanelerde satılmaktadır.